5 köretféle az egészséges életmód jegyében

quinoa-3889915_960_720

Az egészséges étkezés nagymértékben befolyásolja azt, hogy miként érezzük magunkat a bőrünkben. Egyre többen döntenek az életmódváltás mellett, de ez még nem jelenti automatikusan azt is, hogy tudnák, milyen alapanyagokat érdemes a tányérra tenni. A legtöbben a köretfélékkel rontják el, pedig a finomított lisztes tészták kiiktatása elmaradhatatlan a súlycsökkenés és a puffadás elkerülésének érdekében. Cikkünkben most 5 olyan köretféléről szólunk, amelyek remek választásnak bizonyulnak akár fogyás, akár az energikusság növelésének érdekében.

 

  1. Tartalmas saláták

 

A fogyni vágyók gyakran azért kerülik a salátákat, mert csupán zöldséget látnak bennük. Tény azonban, hogy a saláták sokkal tartalmasabban és izgalmasabban elkészíthetőek, mint azt sokan gondolnák. Választhatunk előre csomagolt salátakeveréket, de az egész fej saláták is széles választékban megtalálhatóak az üzletekben. Varázsold laktatóvá salátád tojással, csirkehússal, sajtokkal és magvakkal, az öntetek helyett pedig válassz frissen facsart citromlevet, olíva olajt vagy balzsamecetet.

 

  1. Quinoa, a fehérjében gazdag köret

 

A quinoa ugyan nem a legolcsóbb köretféle, de egyszerre nem kell sok belőle, és magas fehérjetartalmával hatékonyan támogathatjuk meg a fogyókúrát. Keverhetjük salátába a megfőtt apró magocskákat, de fogyaszthatjuk magában, vagy párolt zöldségekkel keverve. Húsfélék mellé is kitűnő választásnak bizonyul a semleges ízvilággal rendelkező superfood.

 

  1. Köles, a lúgosító táplálék

 

A köles fogyasztása nem csak azért ajánlott, mert segít a szervezet lúgosításában, hanem a súlycsökkentés időszakában is hatékony társ lehet. Érdemes zöldségekkel együtt főzni, így másnap, harmadnap sem fog kiszáradni a köret, és bátran ehetjük akár mindenféle húsos ragu és sült nélkül is. akár édesen is jó választás lehet kásaként, gyümölcsökkel, mogyoróvajjal társítva.

 

  1. Hajdina nem csak pörköltek mellé

 

A hajdina leginkább a tarhonyára hasonlít állagát és ízét illetően, ám annál sokkal egészségesebb. Rostokban gazdag, kevés benne a szénhidrát, és remekül passzol a pörköltekhez. Ha tehát nem mondanál le a magyar konyha sajátosságairól, mégis fogyni szeretnél, akkor a tészta vagy a nokedli helyett tálalj hajdinát a hús mellé.

 

  1. Vöröslencse, az indiai konyha alapanyaga

 

Indiai, közel-keleti ételekhez gyakran készül vöröslencse. Főzelékként, levesként, vagy akár salátával keverve is jó választás lehet az ásványi anyagokban gazdag alapanyag. Kitűnően passzol a fokhagymával, curry-vel, kurkumával, gyömbérrel, ízesítés kapcsán tehát megéri ezekre gondolni.