Mitől függ a napelem inverter teljesítménye?

solar-system-g8e8a4e37a_1920

A napelemes rendszerek iránt megsokszorozódott a kereslet. Az okok nyilvánvalóak. Egész Európát energiaválság sújtja, hazánkban pedig a háztartások sokszorosan megérzik az áremelkedést. A napenergia, mint megújuló energiaforrás alkalmazása, egyfajta opciót kínálhat azoknak, akik függetlenedni kívánnak a horror árkategóriába tartozó gáz felhasználásától, és akiknek a szívéhez a tűzifával való fűtés sem áll közel.

 

Kevesen tudják, hogy a napelemes rendszer nem csupán a tetőre telepített panelekből áll, hanem inverterre is szükség van hozzá. Ez egy olyan eszköz, melynek segítségével a panelek által begyűjtött feszültséget váltóárammá lehet alakítani, és így az ingatlan gond nélkül felhasználhatja azt. De mitől függ, hogy milyen inverter az ideális a kialakítani kívánt rendszerhez? Hogyan válasszunk a kínálatból?

 

Több tényezőtől is függhet a napelem inverterek teljesítménye. A telepített panelek száma alapvetően meghatározza azt, hogy milyen inverterre van szükség hozzájuk. A tetősíkra érkező napfény mennyisége sem elhanyagolható tényező. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobb az inverter teljesítményének megválasztását szakemberre bízni. Természetesen ezen belül is marad mozgásterünk, hiszen többféle márka eszközei elérhetőek a kínálatban, melyek maximálisan kiszolgálják igényeinket, legyen szó akár a teljesítmény méréséről, akár a panelek állapotáról és azok funkcionálásának figyelemmel követéséről.

 

Bár az elektromos áram egyelőre olcsóbb a gáznál, de ennek ellenére is érdemes már most alternatívákban gondolkodni. A napelem rendszer akár szigetüzemű is lehet, ami azt jelenti, hogy akkumulátorokban vagyunk képesek tárolni a megtermelt energiát, így teljesen a rendszertől függetlenül biztosíthatjuk az ingatlan számára a szükséges energiát. A hosszabb megtérülési idő miatt sokan inkább a hálózatra kapcsolt rendszer mellett teszik le a voksot.

 

A környezettudatos módon megtermelt elektromos áramot akár fűtésre is lehet fordítani, amihez ma már korszerű eszközök állnak rendelkezésre. A klímás megoldás csak az egyik opciónak számít, hiszen a fali panelek is kifejezetten divatos és hatékony alternatívának bizonyulnak. A tét nem csak az érkező tél átvészelése, hanem egyfajta új gondolkodásmód elsajátítása is. A korábbi energiabőségnek nagy valószínűséggel vége, és a tűzifa hosszútávon biztosan nem opció a fűtésben.