Mit kell tudni a kondenzációs kazánok működéséről?

boiler-1060755_960_720

Kondenzációs kazán választása előtt áll? Az építkezés vagy az ingatlan korszerűsítés lényeges eleme az, hogy milyen módon biztosítjuk a fűtést. A berendezés minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend, és nem csak energiatakarékossága miatt. Ahhoz, hogy sikerüljön az otthon méretének és a fűtési megoldásnak leginkább megfelelő eszköz mellett döntened, érdemes tisztában lenned azzal, hogy milyen elven, miként működik a kondenzációs kazán. Cikkünkben ennek igyekszünk most utánajárni.

 

Hagyományos vagy kondenzációs?

 

Elsőként tegyünk különbséget a hagyományos kazánok és a cikkünk témájaként szolgáló kondenzációs típusok között. A hagyományos megoldás során magas hőmérsékletű füstgáz és vízgőz keletkezik. Miközben az égéstermék távozik a kéményen keresztül, addig a kémény falán lecsapódik az úgynevezett kondenzvíz. Ez egy savas, igen agresszív anyag, ami károsíthatja a kémény anyagát, és ugyanakkor hőenergiája tulajdonképpen elvész a semmiben.

 

Ezzel szemben a kondenzációs kazán azon az elven működik, hogy az égéstermék már a berendezés belsejében lehűl, maximum 45-50 fokra. Mivel így az égéstermék itt csapódik ki, így hőenergiáját is fel lehet használni a továbbiakban. Ehhez természetesen egy különleges hőcserélő rendszer kialakítása szükséges a kondenzációs kazán belsejében. Tudta, hogy akár 40%-os megtakarítást is elérhet egy kondenzációs kazánnal?

 

Energiatakarékosság és környezetvédelem

 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a kondenzációs kazánok üzemeltetési módja nagymértékben hozzájárul a takarékossághoz és a környezettudatossághoz. Nem mindegy tehát, hogy milyen teljesítményt alkalmazunk. Ha túl nagyot választunk, akkor az égéstermék nem tud lecsapódni, és így elvész az abból eredő energia. Amennyiben ez így történik, akkor tulajdonképpen úgy üzemel a berendezés, mintha egy hagyományos kazánról lenne szó. S hogy miként érdemes tehát a kondenzációs kazánt használni? Célszerű a kis teljesítményt választani, melynek köszönhetően alacsony hőmérsékleten üzemel az. A tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban padlófűtéshez és radiátoros fűtéshez ajánlott használni a kondenzációs kazánt, hiszen esetükben nagy felületen történik a hő leadása.

 

Tudta, hogy az égéstermékből visszanyert energiával akár 110%-os hatásfokon is üzemeltethető a készülék? Ez jelentős előny a hagyományos kazánokhoz képest, ráadásul a kondenzációs változat esetében a kéményen belüli savas lecsapódástól és annak károsító hatásaitól sem kell tartani. Nem véletlen, hogy egyre többen érdeklődnek a kondenzációs gázkazánok iránt, és cserélik le arra hagyományos kazánjukat.

 

A cseréhez mindenképpen egy jó szakemberre lesz szükség, aki nem csak a megfelelő típus és méret kiválasztásában segíthet, hanem természetesen a beüzemelésben is. A rendelkezésre álló pénzügyi lehetőségek éppen úgy lényegesek a választásnál, mint az, hogy milyen fűtési megoldásra esett a választás. Mint korábban említettük már, a folyamat során kondenzvíz jön létre. Ez a kondenzációs berendezés esetében sem marad el, ezért célszerű a létrejövő folyadék elvezetéséről is gondoskodni. Ehhez bizonyul ideális választásnak a kondenzációs szifon, amivel elvezethető a kondenzátum, miután hőenergiáját felhasználtuk.

 

A beállítás során arra kell törekedni, hogy kis teljesítménnyel, alacsony hőfokon üzemeljen a berendezés, hiszen így érhető el a legjobb hatásfok. A megfelelő hőmérsékletről leginkább úgy győződhetünk meg, ha a kondenzvíz jelenlétét látjuk. Amennyiben ez nem csöpög, akkor a kondenzáció sem jött létre, vagyis mindössze hagyományos kazánként üzemel a készülék.

 

Mindenképpen ajánlott tehát profi segítségét kérni, így az ingatlan méretéhez megfelelően történik a beállítás és már alapvetően a berendezés kiválasztása is. Online webáruházon keresztül széles kínálattal lehet találkozni, melyben mindenki megtalálhatja azt a fajtát, mely elvárásainak, pénztárcájának és a szakember ajánlásainak egyaránt megfelel.