Milyen mozgásfejlesztési módszerek léteznek?

girl-535251_960_720

Sok szülő ismeri annak nehézségeit, ha a gyermek beilleszkedés- magatartási vagy tanulási problémákkal küzd. Ilyen esetekben nem elég a szülői odafigyelés, szükség lehet olyan szakemberek segítségére, akik speciális mozgásfejlesztési módszerekkel járulnak hozzá a kívánt változásokhoz. Cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, hogy milyen mozgás típusok állnak rendelkezésre napjainkban az érintettek számára. A budaimozgasfejlesztes.hu-hoz hasonló oldalakon mindig találhat egy egyszerű áttekintést az aktuális módszerekről.

 

Egy alapozó terápia segítségével a beszéd-, olvasás, írás-, és mozgásproblémák egyaránt helyrehozhatóak. Ez tulajdonképpen egy idegrendszert fejlesztő terápia, mely az agyban azokra a területekre hat, amelyek az írásért, a beszédért és az olvasásért felelősek. A mozgásos tevékenységek mellé fejlesztőpedagógiai módszerek is társulnak. Ez a torna 5 és 16 éves kor között bizonyul hatásosnak, s figyelemzavaros gyermekeknél éppen úgy ideális, mint a kiejtési hibával, diszlexiával vagy enyhe fokú értelmi fogyatékossággal rendelkezőknél.

 

Az Ayres terápia kifejezetten azoknak a gyermekeknek ajánlott, akik kommunikációs-, viselkedési, és iskolai beilleszkedési problémákkal küzdenek. Szenzoros-integrációs terápiaként is ismert a módszer, mely pszichológiai kutatásokon alapul. Célja a mozgással történő idegrendszeri fejlesztés és felzárkóztatás. A 3 és 7 éves kor között ajánlott kezelés a mozgásvágyra épít, mely ebben az életkorban a legintenzívebb.

 

Akár egyéves kortól elkezdhető, és 9-12 éves korig javasolt a TSMT torna, ami a megkésett mozgás-és beszédfejlődés, a hiperaktivitás esetén lehet megfelelő választás. Amennyiben a gyermeknél a megkésett vagy eltérő fejlődés jelei észlelhetőek, akkor a Tervezett Szenzomotoros Tréning lehet a megfelelő döntés a szülők részéről. Hatására javul a koncentráló képesség, a figyelem fókuszálható, de a ritmusérzék és a motoros kreativitás is központi szerephez jutnak a terápia során.

 

Hasonlóképpen speciális mozgásterápiának számít a homloklebeny terápia. Tanulás-, figyelemtartási gondok esetén javasolt a módszer. A gyakorlatok a frontális lebenyt ingerlik, vagyis több helyzetben is javulnak a készségek. Gyermekek és felnőttek számára is ajánlott lehet a kezelés. Az autizmussal küzdő gyermekek számára a rugalmasság fejlesztésében és a kiegyensúlyozottabb viselkedésben mutatkozik meg a terápia eredménye, tehát kiemelt szereppel bírhat az életminőség és a megértés javítását illetően.