A leggyakoribb bőrgyógyászati problémák, amikkel érdemes orvoshoz fordulni

scientist-2141259_960_720

Bőrünk az elsődleges védelmi vonal a külvilág felé. Sokan egész életükben maximum 1-2 pattanással küzdenek, ám a legtöbben ennél rendszerint gyakoribb bőrproblémákkal szembesülnek. A terület már csak azért is figyelmet érdemel, mert a bőrbetegségek azonnal rányomják bélyegüket az életminőségre, és a magabiztosságot sem a kellő irányba mozdítják.

 

A szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet az UV-sugarak káros hatásaira, melyekre nem csupán az anyajegyekkel vagy a fehér bőrrel rendelkezőknek javasolt figyelni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bőrkiütések, az ekcémás bőrfelületek, vagy például a pattanások tulajdonképpen bárkinél előfordulhatnak. Ez utóbbiak kapcsán elsősorban a szervezet hormonális változásai érdemelnek figyelmet, de az egészségtelen életmód is maga után hozhatja az akne megjelenését.

 

Sokaknak segített már a Duna Medical Center weboldalán található tájékoztató. Kevesen tudják, hogy a fibroma legalább olyan gyakran jelentkező bőrelváltozás, mint a szemölcs vagy az anyajegy. Ez utóbbiaknak színe és mérete egyaránt eltérő lehet. A közönséges szemölcs mellett létezik egy másik is, az úgynevezett futószemölcs, ami gyorsan terjed, és a végtagok mellett az arcot is érintheti. Esetében rendkívül fontos, hogy időben elkezdődjön a kezelés, ellenkező esetben akár kézmosással is átvihető egyik kézről a másikra.

 

Az anyajegyek főként a melanoma kialakulásának megelőzését illetően érdemel figyelmet. Ha az anyajegyen bármilyen változást észlelünk, akkor azonnal javasolt a szakember felkeresése. Akiknek testén egyébként is sok anyajegy található, számukra a rendszeres bőrgyógyászati kontroll az ideális.

 

A gombás fertőzések nem csupán a nyári strandszezonban fordulhatnak elő. Bár tény, hogy a rovarcsípések és az általuk okozott szövődmények ekkor gyakoribbak, de a téli uszodalátogatás, vagy wellness hotelekben töltött idő során is összeszedhetünk valamilyen körömgombát. A megelőzésre itt is legalább annyira érdemes ügyelni, mint a hajhullás felismerésére. Természetes, hogy a hajszálainkat napi szinten elveszítjük. Ha azonban ez kóros állapotra enged következtetni, és a szokottnál nagyobb mértékben zajlik, akkor célszerű bőrgyógyászhoz fordulni. Hiányos táplálkozás, vitaminhiány gyakran áll a háttérben, de hormonális okok, vagy vírusos megbetegedés is okozhatja a problémát. A mihamarabbi felismerés jó utat jelent a gyors orvosláshoz.