Hogyan lehetséges a rendszeres testmozgás nagy túlsúllyal?

body-2703420_960_720

Az elhízás minden korábbinál többeket érint napjainkban. Sokan vannak, akik évek alatt szednek magukra 10-20 vagy akár ennél jóval több plusz kilót. A téma gyakran még mindig tabunak számít, és az érintettek is szívesen dugják a homokba a fejüket. Pedig az elhízás esztétikai hátrány és egyúttal sajnos egészségügyi kockázatokkal is jár. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi fájdalmak és a daganatos megbetegedések veszélye is jelentősen megnő azoknál, akik felesleges kilókkal küzdenek.

Míg azonban 5-10 kilótól viszonylag gyorsan sikerülhet megszabadulni, és az ideális mozgásforma kiválasztása sem okoz problémát, addig mindez nagyobb feleslegnél már sokkal komolyabb gonddal jár. Akik 20-30 kiló felesleget cipelnek magukon, azok számára a mozgás már alapvetően nagyobb megterhelést jelent. Nagyon fontos, hogy az akár napi szinten űzött mozgást úgy válasszuk meg, hogy azzal ne ártsunk többet, mint használnánk. Tudtad, hogy minden egyes plusz kiló négyszeres terhelést jelent az ízületek számára? Éppen ezért kiemelt jelentőséggel bír az, hogy nagy túlsúllyal milyen mozgásforma mellett tesszük le a voksot.

A séta bárki számára jó választás lehet, és akár jelentős felesleggel is végezhető. Arra azért mindenképpen számíts, hogy kezdetben néhány kilométer is komoly megterhelést jelent majd. Idővel viszont egyre nagyobb távokat tudsz megtenni és a mérleg nyelve is lefelé mozdulhat. Hasznos segítség lehet a lépésszámláló applikáció az okostelefonon, de fitt órát is beszerezhetsz aktivitásod mérésére és figyelemmel követésére.

Az úszás a legjobb ízületkímélő mozgás, amely bárki számára ajánlható. A vízben nem terheli annyira az ízületeket ez az edzés, és mégis a teljes testet átmozgatja, gondoskodva ezzel a zsírégetés beindulásáról. Ehhez azonban legalább 30-35 percet tempóznod kell. Ha nem megy egyszerre, akkor ússz rövidebb távokat, tarts pihenőt közöttük. A kitartásnak meglesz az eredménye.

Ami azonban biztosan nem ajánlott nagy túlsúllyal, az az ugrálással járó edzés és a futás. Fontos, hogy mielőtt futni szeretnél, add le a plusz kilók egy részét és utána is válaszd inkább kezdetben a tempós séta és a kocogás váltakozását.