Fenntartható divat, avagy ruhák másodkézből

photo-1498032087969-fd7d126f9d0b

A divat és az öltözködés mindig is érdekelte az embereket. Évezredekkel ezelőtt, sőt, akár néhány évszázada is azonban kizárólag az előkelő réteg tagjainak sajátja volt az, hogy ízlésüknek megfelelően öltözködjenek. Miként korábban is gyakran az anyagi helyzet függvénye volt az öltözködés, úgy sokszor napjainkban sincsen ez másként. Tény azonban, hogy ma már elérhető áron is kiváló minőségű ruhákhoz lehet hozzájutni, méghozzá másodkézből.

 

A fenntartható divat témaköre sokkal messzebbre nyúlik, mint pusztán a bevásárlásokig és a kasszánál fizetett összegekig. Ma már számos influencer is igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a fast fashion márkák milyen mértékű terhelést rónak a környezetre. Ami azonban ennél is nagyobb probléma, az az előállításukkal foglalkozó munkaerő végtelen kizsákmányolása. Amit szinte fillérekért megvásárolhatunk, és a legújabb divatnak megfelelő, azt valószínűleg méltatlan körülmények között állítják elő valahol a világ másik felén dolgozók. Mivel minőségüket illetően nem egy életre szólnak ezek a ruhadarabok, így sajnos egy-két éven belül a kukában landolnak, ez pedig hatalmas ruhahegyekhez vezet a szeméttelepeken.

 

Vajon létezik kiút mindebből? Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az a havi néhány ruhadarab, amit beszerzünk, nem jelent terhet a környezet számára, pedig tény, hogy minden ilyen szinten indul el. A legtöbben elképesztő méretű ruhatárral rendelkeznek, melynek egyes darabjait talán még sosem hordták, vagy ellenkezőleg, évek óta kihasználatlanul hevernek a szekrényben. Miért vásárolunk mégis folyamatosan? Mit kívánunk az újabb és újabb ruházati termékekkel kompenzálni?

 

A fenntartható divat részeként érdemes felfedezni a ma már minden nagyobb városban megtalálható turkálókat. Mielőtt ódzkodni kezdenénk attól, hogy más levetett ruháját hordjuk, érdemes erre inkább egyfajta lehetőségként tekinteni. Egy igazán jó turkálóban kincsekre bukkanhatunk, és olyan darabokkal gazdagíthatjuk ruhatárunkat, amelyek garantáltan nem jönnek majd szembe az utcán. Ilyen módon megmutathatjuk személyiségünket a viselt ruhákon keresztül, és a másodkézből beszerzett modellekkel egy újabb darabot menthetünk meg attól, hogy a kukában végezze. Mindezeken felül pedig csak további pozitívum az, hogy komoly összegek maradhatnak a bankszámlánkon azzal, ha a használt ruhákban rejlő lehetőségekben gondolkodunk.