Ezek a Lyme-kór jelei!

family-2366129_960_720

A kullancsok jelentette egészségügyi kockázatokkal sokan tisztában vannak. Olyan komoly betegségeket kaphatunk el a kis élősködőktől, mint a Lyme-kór. Napjainkban gyakran hallani arról, hogy nem vagyunk biztonságban még a Balaton környékén sem. Hazánkban évente legalább tízezer újabb fertőzés jelentkezik, így a Lyme-kór valós veszély, amivel mindenképpen foglalkozni kell.

 

Az Egyesült Királyságban például egy vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a fertőzöttek körülbelül 60 százaléka nő, tehát a nők nagyobb veszélyben lehetnek. Tény azonban az is, hogy a gyakorlatban a férfiak ritkábban fordulnak orvoshoz egy kis csípéssel, még akkor is, ha körülötte ovális bőrpír jelentkezik.  A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők egészségtudatosabban élnek, így ha fertőzötté válnak, arra hamarabb fény derülhet. Biztonságban tehát senki nincs a kullancsoktól, de ha tudjuk, milyen jelek utalhatnak a Lyme-kórra, akkor a mihamarabbi kezelés is hatékonyan elkezdődhet.

 

A Lyme-kórt a baktériummal fertőzött kullancsok terjesztik. A tünetek rendszerint a csípés után napokkal jelentkeznek. Nem ritka, hogy akár harminc nap is eltelik, míg tényleges tünetekkel szembesülnek az érintettek. A csípés helye körül általában körkörös, vörös elváltozás jelentkezik. Alapvetően elmondható, hogy nem fáj és nem viszket, éppen ezért sokszor nem is az érintett vesz észre magán. A Lyme-kór járhat hőemelkedéssel, izomfájdalmakkal, levertséggel, torokfájással és a nyirokcsomók megduzzadásával. Ugyan ez utóbbiak influenzára is utalhatnak, de a piros folttal együtt szinte biztos, hogy a kullancs okozta megbetegedésről van szó.

 

Rendkívül fontos, hogy időben felismerjük a betegséget, hiszen ha az kezeletlenül marad, akkor szívizom-gyulladáshoz, ideggyulladáshoz, szívritmus-zavarokhoz vagy bénuláshoz is vezethet. Ha minden elővigyázatosság ellenére is kullancscsípésre kerülne a sor, akkor a bőrben levő állatot gyorsan el kell távolítani. Ehhez speciális csipeszt lehet beszerezni a patikákban. Eltávolítás után érzékeny maradhat a csípés helye, ám ha ott meglátjuk a körkörös bőrelváltozást, akkor azonnal célszerű orvoshoz fordulni, hiszen valószínűleg Lyme-kórral fertőzött volt a kullancs.

 

Ugyan a szabadtéri programokat nem érdemes kihagyni ősszel sem, de a megfelelő öltözékre és a bőrfelület rendszeres átvizsgálására célszerű kiemelt figyelmet fordítani, tulajdonképpen élőhelytől és a kirándulás helyétől függetlenül.