Érdemes már most beszerezni a téli autógumit!

driving-2732934_960_720

A biztonságos közlekedés témájával nap mint nap találkozhatunk. Ha más nem is, de az utakon történt tragédiák biztosan felhívják a figyelmet arra, hogy kizárólag megfelelő állapotban levő autóval guruljunk az utakra. Természetesen sok múlik az odafigyelésen és a gyakorlaton, de a tapasztalatok szerint sokszor a nem megfelelő gumihasználat is hátrányosan befolyásolhatja az autó teljesítményét, reakcióidejét. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicsere fontosságát.

 

A hét fokos szabályt minden autós jól ismeri, s ha el is feledkeznének az idő múlásáról, akkor ősszel és tavasszal rendszerint felhívják arra a figyelmet a szakemberek. A téli és a nyári gumi alapvetően különbözik egymástól mind anyag összetételükben, mind felületi kialakításukban. Nem véletlen, hogy a forró aszfaltra nem való a téli gumi. Sokkal gyorsabban kopik, többet fogyaszt és a biztonság szempontjából is lényeges, hogy kizárólag az évszaknak megfelelő gumival guruljunk az utakra.

 

Az őszi szezonban kiemelt jelentőséggel bír az időben történő gumicsere. Sokan megvárják az első havazást és csodálkoznak, ha a nedves útviszonyok közepette gyorsan az árokban végzik. Tény pedig, hogy egy megbízható gumi szett ma már megfizethető áron elérhető és akár több szezont is ki lehet húzni vele. Persze nagyon fontos, hogy a profilmélységre ügyeljünk. Igaz ez akkor is, amikor ősszel elővesszük a garázsban tárolt gumikat. Téli gumik esetében a 4 mm-es kopáshoz közeledve már célszerű gondoskodni a cseréről. Kopott gumikkal a féktávolság nedves utakon akár meg is négyszereződhet, ami könnyedén balesetveszélyes szituációk kialakulásához vezethet.

 

S hogy mi a helyzet a négyévszakos gumikkal? Sokan ezekre esküsznek, de mielőtt ilyet szereznénk be, van néhány dolog, amit mindenképpen érdemes átgondolni. Milyen útviszonyok között használod télen a járművet? A hegyvidéki utakon gyakran nem elegendő a négyévszakos abroncs. Hasonló a helyzet akkor is, ha kora reggel indulsz útnak vagy késő este érkezel, a lefagyott utakon. Érdemes már most körülnézni a téli gumi kínálatban, hiszen könnyen lehet, hogy akciós ajánlatok keretein belül hozzájuthatsz valamelyik ismert, megbízható márka gumi szettjéhez.