Az otthoni munkavégzés hátulütői

office-932926_960_720

Az otthoni munkavégzés napjainkban már nem egyfajta elérhetetlen álom. Számos olyan munkakör van, amelyek esetében gond nélkül megoldható a rugalmas munkaidő. Különösen igaz ez akkor, ha vállalkozóként magunk döntjük el, hogyan végezzük el a szükséges feladatokat. Amire azonban kényelmi szempontból a legtöbben vágynak, korántsem csak előnyökkel jár. Bármennyire is hihetetlen, az otthoni munkavégzés igencsak sok hátulütővel járhat. A jó hír viszont az, hogy ezek racionálisan irányíthatóak és kialakítható olyan napirend, amely ideális lehet az otthonról dolgozók számára.

Az a fránya időbeosztás

Az idővel a legtöbben versenyt futunk a hétköznapokban. Úgy hihetnénk, hogy otthonról dolgozva sokkal több idő marad, ami bizonyos szempontból így is van. Megspórolható a munkahelyre utazás, és akár ébredés után fél órán belül már hasznos tevékenységet végezhetünk. De mi a helyzet az otthoni teendőkkel? Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem tudják elválasztani a munkahelyi és az otthoni feladatokra szánt időt. Ahogyan az energiák megoszlanak ezek között, ténylegesen egyik feladatra sem tudunk optimálisan koncentrálni. Rendkívül fontos tehát, hogy legyen egy fix idő, amikor csak azokkal a kötelességekkel foglalkozunk, amelyeken tényleges megélhetésünk múlik.

Kelj fel időben!

Kétségkívül vonzónak tűnik, hogy ébresztőóra nélkül induljanak a reggelek. Ha azonban addig lustálkodsz az ágyban, amíg kedved tartja, annak hamar megtapasztalhatod hátulütőit. Érdemes akkor is időben felkelni, ha nem kell sehova menned, maximum az otthoni munkaállomásodig. Ha időben kelsz, akkor délre már jó néhány feladaton átrághatod magad és ettől úgy érezheted, valóban produktív a nap.

Nem kell mindig ráérned!

Az ismerősök, családtagok gyakran gondolják azt, hogy mindig rendelkezésükre kell állnod, hiszen úgyis otthonról dolgozol. Mindegy, hogy alkalmazottként tevékenykedsz, vagy a saját magad ura vagy, ha a békesség kedvéért mindig ráérsz másoknak órákat telefonálni és a magánéleti gondjaikkal foglalkozni, akkor saját életedben nem fogsz előrelépést megélni. Fontos, hogy tudj nemet mondani, és ha tekintesz saját kötelezettségeidre, akkor jó esetben ezt a fajta tiszteletet fogod vissza is kapni.