Az NBA történetének legkülönlegesebb pillanatai

A kosárlabda az egyik legnépszerűbb sportágnak számít napjainkban, amit annak is köszönhet, hogy hosszú története során számtalan különleges meccset és nagy hőst mutatott be

A kosárlabda története és nagy pillanatai

A kosárlabda napjaink egyik legnépszerűbb sportága, ehhez kétség sem fér. Ha a speciális helyzeteket nem nézzük, akkor Magyarországon is nagyon gyakori, hogy sok ezer ember néz meg a helyszínen egy-egy találkozót, az Egyesült Államokról pedig ne is beszéljünk, ahol egy komolyabb rangadót a nemzeti profi kosárlabda-bajnokságban, azaz az NBA-ben sok milliónak követnek a televízión keresztül is. És a fogadás világában is pontosan ugyanezt láthatjuk, a foci fogadás mellett a másik sportág, ami kiemelt helyen van mindig a menüben, az a kosárlabda.

A játék története sok ezer évre tekinthet vissza kezdetleges formájában, már a mexikói olmék indiánok is játszottak valami hasonlót 3000 évvel ezelőtt. A ma ismert formájának megszületése azonban a 19. század végére datálható, akkor kezdett el kialakulni a kosárlabda, mint sportág. És az azóta eltelt több mint száz évben láthattunk már egy-két hihetetlen pillanatot, félpályás és egészpályás találatot, egy meccsen szerzett hihetetlen számú kosarat és így tovább. A következőkben megnézünk 8 különleges pillanatot a sportág legjobb és legismertebb ligájának számító NBA-ből.

Különleges pontrekordok a csillagoktól

Ugye azt elég sokan betéve tudják, hogy Wilt Chamberlain egy meccsen szerzett 100 pontja nem mostanában fog majd megdöntésre kerülni, ahogy valószínűleg a háromszori hosszabbítás után befejeződött 1983-as Pistons-Nuggets meccsen született 370 pontot sem ma fogják megdönteni. Viszont nem rekord a maga nemében, de mindenképpen különleges pillanat volt az, amikor a legendás Michael Jordan 69 pontot szerzett a Cleveland Cavaliers csapata ellen, miközben 50 percet töltött a pályán.

Hihetetlenül hatékonyan dobott és az ezen a meccsen nyújtott teljesítménye alapján bekerült a valaha volt 10 legjobb teljesítmény közé egy NBA-meccsen. De Chamberlain fél évszázados rekordját majdnem megdöntötte valaki a modern korokban is, hiszen egy legendás meccsen a valaha szerzett második legtöbb ponttal egyetlen meccsen Kobe Bryant 81 pontot dobott a Toronto Raptors ellen. Oké, de ők a valaha volt legjobb kosárlabdázóknak számítottak, megvolt az alkatuk, a technikájuk és a mozgásuk is hozzá, mondhatnánk sokan. De Shaquille O’Neal is oda tudta tenni magát, pedig ő nem éppen arról volt nevezetes, hogy ontotta a pontokat. Még a 28. születésnapján történt vele az a csoda, hogy pályafutása legtöbb pontját, 61-et szerzett egyetlen mecccsen, miközben csapata, a Lakers megszerezte 16. győzelmét is sorozatban.

De lehetne folytatni még a hihetetlen meccsek és teljesítmények sorát. Ott van például a legendás Steve Nash és Jason Kidd párharca egy forró júliusi délutánon a Phoenix Suns csarnokában. Azon a meccsen senki nem akart veszíteni, két hosszabbítás is lezajlott, miközben Nash 40 pontot szerzett, Kidd pedig tripla-duplát ért el.

Na de elég a sok pontos meccsekből, néézzünk egy kicsit körül a gyorsaság világában. Legendás történetet fogunk most felidézni, amelybe ott kapcsolódunk be, hogy harminc másodperccel a meccs vége előtt a Houston Rockets 8 pontos hátrányban van a San Antonio Spurs csapatával szemben. Ez bőven több, mint a reménytelen kategória. Csak egyvalaki számára nem: a houstoni csillag, McGrady a saját kezébe veszi a meccs sorsának irányítását és 35 másodperc alatt 13 dobott pontjával visszahozza a reményt és megnyeri a meccset a Rockets számára.

A valaha volt egyik legkülönlegesebb mérkőzés az NBA-történetében

De mégsem ez számít minden idők egyik leghihetetlenebb mérkőzésének. Ez persze nagyon szubjektív, de szakértőnk, Aladar Kollar szerint a 2001-es NBA-döntő első meccsét mondják a valaha volt legjobb NBA-találkozónak a Los Angeles Lakers és a Philadelphia 76ers között. Annak megértéséhez, hogy hogy lehet az NBA történetének egyik legjobb meccse egy első meccs, tisztában kell lennünk vele, hogy milyen hihetetlen domináns volt ebben a szezonban a Lakers. Címvédőként kezdték a szezont, Shaquille O’Neal és Kobe Bryant ereje teljében dobált.

És annak ellenére, hogy a szezon nehezen indult a los angelesiek számára, a végére nagyon felpörögtek. Simán 11-0-s győzelmi aránnyal söpörtek végig a playoffon, míg az Allen Iverson nevével fémjelzett 76ers két hétmeccses küzdelem után érkezett meg a döntőbe. Persze ez Iversont nem érdekelte, aki csak az első félidőben szerzett 30 pontot. A következő félidőben is félelmetes teljesítményt nyújtott, így hosszabbításra tudta hozni a 76ers a meccset, amelyet végül meg is nyert. Természetesen ez sokat nem számított, hiszen többet már nem nyertek a döntőben, így a Los Angeles simán 4-1-re nyerte 2001-ben a döntőt.

És ez a szép az NBA-ben és egyáltalán a kosárlabdában, hogy minden évből lehet kiemelni játékosokat és meccseket egyaránt. És bár Magyarországon is komoly hagyományai vannak már a kosárlabdának, azért a legtöbb statisztikai alapú rekord és hihetetlennek mondott mérkőzés mégis az NBA-ben zajlott le. És ne gondoljuk azt, hogy csak az elmúlt évtizedekben voltak nagyon nagy teljesítmények, gondoljunk az elmúlt években sikert sikerre halmozó

  • Golden State Warriors csapatára,
  • a ligautolsóból bajnoki döntőig menetelő Phoenix Sunsra 2021-ből
  • a hármasrekordokat döntő Hardenre és így tovább.

 

És pontosan ezért nagyon népszerű a fogadók körében is ez a sportág, hiszen itt mindig lehet nagyon jó szorzókat és elég biztos tippeket összeszedni.