Az egészséges fogyás 5 titka

fezbot2000-smWTOhdPvJc-unsplash

Ma már kétség sem férhet hozzá, hogy az elhízás népbetegség. Az egészségtelen étkezés és a mozgásszegény életmód előbb vagy utóbb megbetegedésekhez vezetnek, s így rányomják azok bélyegüket az életminőségre. A kilók gyakran észrevétlenül kúsznak fel, leadásuk pedig nem egyszerű feladat. Ahelyett azonban, hogy a gyors eredménnyel kecsegtető diéták mellett döntenénk, érdemes inkább az életmódváltást választani. Cikkünkben azoknak szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni, akik egészséges ütemben, tartható eredményekkel szeretnének fogyni.

Tiszta étkezés a mindennapokban

Az egészséges étkezés rendszerint az alapanyagok és az elkészítési módok körültekintő megválasztásán múlik. A természetes alapanyagok nélkülözhetetlenek az egészség megőrzéséhez. A friss zöldségek és gyümölcsök ellátják a szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Vannak, akik a húsmentességre esküsznek, mások számára a tejtermékek és a halfélék még beleférnek, de sokan nem szeretnének lemondani egyáltalán az állati eredetű alapanyagokról. A titok talán valahol a mértékletességben rejlik, így célszerű a hét folyamán több vegetáriánus napot is beiktatni.

Sport nélkül nehezebb

A szakemberek szerint a fogyás körülbelül 70-80%-ban azon múlik, hogy milyen alapanyagokat dolgozunk fel a konyhában. Ugyan edzés nélkül is sikerülhet lefogyni, ha csökkentjük az elfogyasztott kalóriák mennyiségét, de mindenképpen megfontolandó a rendszeres testmozgás. Nem csak szervrendszereink egészsége őrizhető ugyanis így meg, hanem a bőr feszességének érdekében is sokat tehetünk ilyen módon.

Folyadékbevitel

Az emberi szervezet körülbelül 75%-a víz. Fontos tehát, hogy odafigyeljünk a napi folyadékfogyasztásra. Az energiaitalok, kávé, alkohol és cukrozott üdítők helyett azonban célszerű a tiszta vizet előnyben részesíteni. A gyógyteák és a gyümölcsök, zöldségek felhasználásával készült smoothie-k is remek választásnak bizonyulnak. Legalább három liter folyadékot célszerű elfogyasztani, de ha aktívan sportolunk, vagy nagy a meleg, esetleg jelentős súlyfelesleggel rendelkezünk, akkor ennél több folyadék is szükséges lehet.

Étrend-kiegészítők

Sajnos tény, hogy napjainkban a beszerezhető alapanyagok már korántsem tartalmazzák azt a mennyiségű mikrotápanyagot, amire a szervezetnek szüksége lenne. Érdemes tehát legalább C-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot étrend-kiegészítő formájában fogyasztani. A webshopok és patikák kínálatában minden korábbinál szélesebb készítmény választékkal találkozhatunk, így másféle alapanyagokban is hasznos lehet gondolkodni.

Adj időt magadnak!

A plusz kilók nem egy hónap alatt szaladtak fel, így ahhoz is időre van szükség, hogy megszabaduljunk azoktól. Az egészséges fogyás üteme heti 0,5-1 kilogramm. Ezt mindenképpen tartsd szem előtt egészséged, jó közérzeted és az elért eredmények tarthatóságának érdekében.