5 hasznos mozgás tipp kezdő életmódváltóknak

zumba-2382200_960_720

Az életmódváltás témája napjainkban minden felületen szembejön velünk. A már népbetegségnek számító elhízás sokak számára jelent problémát, és nem pusztán esztétikai okok miatt. A plusz kilók egészségügyi kockázatot hordoznak magukban, innentől fogva pedig nem kérdés, hogy az életminőség miatt célszerű változtatni. Az életmódváltás részeként nem csak az étkezésre érdemes hangsúlyt helyezni, hanem a rendszeres testmozgásra is. Lássuk, hogyan tegyük ezt meg annak érdekében, hogy ne okozzunk vele több kárt, mint hasznot.

Mozgás edzettségnek megfelelően

Az ideális mozgásforma megtalálása nem egyszerű feladat. Pláne így van ez akkor, ha utoljára már évekkel ezelőtt mozogtunk. Nagyon fontos, hogy kezdőként tisztában legyünk saját korlátainkkal, és legyen bennünk bármekkora is a lelkesedés, tudjuk, mikor kell megállni. A túlerőltetésnek negatív következményei lehetnek és akár örökre elmehet a kedvünk a sportolástól. Ha például a futást választanánk, akkor kezdetben tempós séta és kocogás váltakozásával indítsunk.

Nem mindegy a testsúly!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy amit egy 60 kilós nő könnyedén elvégez, az egy 30 kilóval többet nyomónak már komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Mielőtt tehát intenzív futásba kezdenénk, vagy a legnehezebb HIT edzés mellett döntenénk, nézzük meg, mennyit mutat a mérleg. Már 10 kiló súlyfelesleg is komoly terhelést jelent az ízületek számára, és a szív-és érrendszer is nehezen viseli, ha túl magas pulzus értékekkel kell dolgoznia.

Fokozott folyadékbevitel

A felnőtt emberi test 70 százalékát víz alkotja. Nem kérdés tehát, hogy a folyadékbevitelre fokozott figyelmet érdemes fordítani. A víz segít a fogyásban és testmozgás mellé egyenesen elengedhetetlen. Ha rendszeresen mozogsz, akkor napi 4 liter sem lehet sok, pláne akkor, ha kánikula van. Ha hosszabb edzést tervezel, akkor legalább 20 percenként igyál egy keveset. Gondoskodj a megfelelő vitamin-és ásványi anyag pótlásról is, ezek ugyanis az izzadással távoznak a szervezetből.

Fókuszban az ízületvédelem

Tudtad, hogy minden egyes plusz kiló négyszeres terhelést jelent az ízületek számára? Innentől kiszámolhatod, milyen egészségügyi kockázatnak vagy kitéve a plusz kilókkal összefüggésben. Ez sajnos csak fokozódik akkor, ha aktív testmozgást végzel, ezért súlyfelesleggel az ízületvédő mozgásformák javasoltak. A kerékpározás vagy például az úszás remek választásnak bizonyulnak, de a tempós séta is jó hatással lesz egészségedre és a mérleg mutatta értékre.

Minden fejben dől el

Ne gondolkodj sokat, hiszen ha mindig másnapra halasztod a mozgást, akkor soha nem vágsz bele igazán. De ugyanakkor az is szükséges a kitartáshoz, hogy fejben eldöntsd, tényleg akarod a változást.